Práce na vimperském zámku pokračují

Nasazení směřuje k IROPu, ale i k běžné údržbě.

Další fáze projektu IROP: Horní zámek Vimpek (Winterberg) je za námi! Hotová je kompletní stavební dokumentace projektu, na které v posledních měsících naplno pracoval projektový tým NPÚ a architektonická kancelář. Všechny plány, všechna zakreslení, vše na co si vzpomenete... Ale pozor! Hromada dokumentů na obrázku nezahrnuje zvlášť připravené podrobné scénáře jednotlivých expozic muzea a prohlídkové trasy. Tohle vše je pouze samotná stavba.

Co nás čeká nyní? Momentálně probíhá úprava rozpočtů a připravují se soutěže na stavební firmu. No a v květnu začne předstihový archeologický průzkum na nádvořích a v přízemí Horního zámku.

Kromě IROPu nám dělá velkou radost průběžná údržba zámku. Celková podoba památky totiž nezávisí jen na velkých rekonstrukcích, ale především na pečlivé každodenní údržbě a průběžných opravách.

Pokud jste v poslední době procházeli nádvořím Dolního zámku, možná jste si všimli práce na dveřích. Proč z nich máme radost? Zaprvé se nám daří tyto opravy provádět přímo na zámku, pod pečlivým vedením našeho truhláře Josefa Bicana. Zadruhé, i díky tomu, že opravy provádíme sami, daří se nám zachovat maximum původního dřeva a kování. Co lze zachránit, to zachráníme!

Podrobnější příspěvek o tom, co vše obnáší taková obnova oken a dveří, pro vás připravujeme!