Hledáme pamětníky života na vimperském zámku!

Bydleli či pracovali jste vy, Vaši rodiče či prarodiče na zámku? Máte fotografie z období, kdy byly na zámku byty nebo kanceláře? Prosím, ozvěte se nám!

Od poloviny 19. století až do roku 1995 sloužil vimperský zámek jako byty a kanceláře. Nejprve pro schwarzeberský velkostatek, později pro Jihočeské státní lesy a nakonec pro NP a CHKO Šumava. Za tu dobu se na zámku vystřídalo mnoho nájemců, vzpomínek na tehdejší využívání jednotlivých částí zámku však zůstalo žalostně málo.

Bydleli či pracovali jste vy, Vaši rodiče či prarodiče na zámku? Pamatujete si, ve kterých místech býval byt, co bylo v jednotlivých místnostech, jak se jmenovali ostatní nájemníci či cokoliv dalšího? Máte třeba i drobnou vzpomínku? Nebo vlastníte dokonce fotografie zámku?

Pokud ano, kontaktujte prosím kastelána zámku Mgr. Vojtěch Brože na emailu broz.vojtech@npu.cz nebo na telefonním čísle 778 700 076. Budeme Vám vděční za jakoukoliv pomoc při rekonstrukci historie 20. století.


Jak vše obvykle probíhá?

Formou přátelského rozhovoru. V případě, že nás navštíví někdo, kdo pracoval či bydlel na zámku (nebo tu třeba navštěvoval v dětství babičku...), pan kastelán ho vezme do míst, kde býval byt, kancelář, případně na další místa, která si pamatuje. Nechá si ukázat i takové drobnosti, jako kde byla kamna - vše má pro nás význam. Všechny informace si pak zakreslujeme do plánů zámku - tak nám vzniká postupný obrázek o tom, jak život na zámku v jednotlivých desetiletích 20. století vypadal.

V případě, že máte fotografie, budeme moc rádi, když si je budeme moci prohlédnout. Pokud svolíte, oskenujeme si je a zařadíme do našich sbírek. Sami rozhodnete o tom, jestli je budeme moci zveřejnit. Nic se nezničí, o fotografie nepřijdete.